Den blå byen ved sundet

SORTLAND SKAL MALES BLÅ!

Aviser med slike overskrifter fyller flere utklippsbøker. Kunstneren Bjørn Elvenes presenterte ideen til den blå byen i 1998, og et pilotprosjekt ble satt i gang – som Sortland kommunes tusenårsprosjekt og ledd i et kulturløft og i en kulturstrøm med Golfstrømmen som inspirasjonskilde.

Så blåste det opp til storm. Lokalavisene har i perioder trykket side opp og side ned av leserinnlegg for og mot en blå by, for og mot de ulike fargepaletter som ble presentert. Imens blir byen litt blåere hvert år. En vegg nå, ett smug da, enda en fasade i morgen.

Ideen er å gi lokalbefolkning og tilreisende energi, å forbedre det offentlige rom og skape en grobunn for livskvalitet og kreativitet. Noe av denne skaperkraften er blitt Skrift på blå bunn. Ungdom fra Vesterålen har sammen med forfatteren Lars Saabye Christensen deltatt i en dugnad med ord.

– Vi skal være med på å gi Sortland en poetisk gave

sa Saabye Christensen før dugnadsgjengen gikk ut i gatene for å finne de stedene som trenger et ord, en setning, et dikt, en linje.

De blå fasadene er nå fylt med bokstaver – korte ord til deg der du passerer en vegg, krysser en gate, smyger deg rundt et gatehjørne. Stans opp et øyeblikk!

Del kunsten: